Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Apua elämäsi eri tilanteisiin

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia 

Mitä ratkaisukeskeinen terapia on?

Ratkaisukeskeinen terapia on nopeaa ja tehokasta keskusteluapua, jossa on kyse uusien näkökulmien, vahvuuksien ja voimavarojen hyödyntämisestä. Sinulla saattaa olla näköalaton tunne elämästä, etkä välttämättä usko, että sinulla on voimavaroja tai vahvuuksia ylipäätään.

Ratkaisukeskeinen terapia sisältää erilaisia menetelmiä, joita hyödynnämme sinun tilanteesi parantamiseksi. Vaikeuksiasi käsitellään niin, että saat apua haasteisiisi ja hyötyä omaan arkeesi. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa tarkoittaa, että suuntaamme katseen kohti parempaa tulevaisuutta ja tarvittaviin toimenpiteisiin tässä hetkessä. 

Etenemme yksilöllisten tarpeidesi pohjalta. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa sopii hyvin monenlaisten haasteiden ja asioiden käsittelyyn. Terapiaan tullessasi teemoja voi olla yksi tai useampia. Vaikka ratkaisukeskeisyys keskittyy hyvin vahvasti tähän hetkeen, on joskus tarpeellista pysähtyä hetkeksi jo kuljetun matkan äärelle. Menneisyys tapahtumineen on osa meitä ja elettyä elämää tarkastelemalla voimme saada uudenlaista vapautuneisuuden tunnetta ja löytää yllättäviä voimavaroja.

Etuna ratkaisukeskeisessä terapiassa on oikea-aikaisuus ja tehokkuus. Tapaamisista ei jää merkintöjä järjestelmiin ja saat apua ilman jonottamista ja diagnoosia, silloin kun sinulle sopii. 

Mistä lyhytterapiassa on kyse?

Lyhytterapia tarkoittaa, että tapaamme tarpeistasi riippuen 1 - 25 kertaa. Jos olet epävarma, sopiiko asiasi lyhytterapiaan, niin laita viestiä ja pohditaan yhdessä. Myös tarvittavaa tapaamismäärää voit pohtia kanssani.

Lyhytterapia tähtää tehokkaaseen elämänlaadun parantumiseen, toimijuutesi vahvistamiseen ja arkesi sujumiseen mahdollisimman hyvin. Lyhytterapiassa työskentelemme tavoitteellisesti hyvinvointisi eteen. 

Mihin kaikkeen lyhytterapiasta voi saada apua?

Jos sinulla on haasteita alla olevien teemojen kanssa tai halu muuten vain pohtia näitä ammattilaisen kanssa, voi lyhytterapia olla ratkaisu.

elämänsuunta ja valinnat

minäkäsitys

ihmissuhteet

haitalliset tavat

oma tai läheisen päihteiden käyttö

tunnesäätely

stressi

kriisitilanteet, kuten menetys, ero...

Kenelle ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii?

Lyhytterapia sopii sinulle, jos koet tarvetta käsitellä asiaasi ammattilaisen keskusteluavun tuella, nopeasti ja ilman diagnooseja ja tai diagnooseihin pohjautuvaa työskentelyä. Lyhytterapiaan tullessa sinulla tulisi olla sitoutuneisuutta asiasi käsittelyyn, kokemus siitä että pystyt vaikuttamaan asioihisi edes jollain tasolla ja ehkäpä tärkeimpänä halu kohentaa omaa tilannettasi.


Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan ei voi olla "liian terve", mutta kroonistuneet ja kompleksiset mielenterveyshaasteet eivät sen sijaan sovi hoidettavaksi ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan. Asiakkaat kokevat ratkaisukeskeisen lähestymistavan usein tehokkaana ja helposti lähestyttävänä. 


UKK

1. Miten ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan pääsee? Tarvitsenko lähetteen?

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan on tervetullut kuka tahansa, joka kokee tarvitsevansa elämän haasteiden käsittelyyn ammatillista keskusteluapua. Et tarvitse lähetettä, diagnoosia tai muuta lääketieteellistä kannanottoa. 

Oma kokemus keskustelutuen tarpeesta riittää. Voit varata ajan suoraan ajanvarauskalenterista. Jos haluat pohtia tilannettasi ennen ajan varaamista, voi olla yhteydessä viestitse.

2. Minkälainen koulutus ratkaisukeskeisellä lyhytterapeutilla on?

Terapeuttien koulutus vaihtelee, eikä "ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti" ole nimikesuojattu tai valvottu ammatti. Tästä johtuen on äärimmäisen tärkeää olla tarkkana terapeuttisi taustasta ja koulutuksesta.

Oma vahvuuteni terapeuttina on vuosien kokemus sosiaalialantehtävissä, esimerkiksi sosiaali- ja kriisipäivystyksessä, turvakodilla, lastensuojelussa ja päihdetyössä. Lisäksi olen hankkinut vankan osaamisen kouluttautumalla mm. psykologian, kriisityön ja psykiatrisen hoitotyön aloilla.

Elämäntapamuutosvalmennuksen puitteissa olen opiskellut myös liikunta- ja ravitsemusalaa.

3. Saako ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan Kelan tukea?

Vastaus on: ei saa. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakkaan itse kustannettava kokonaisuudessaan.